Θα αλλάξουν τα δεδομένα στην ασφάλιση αυτοκινήτου λόγω των συστημάτων ADAS;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει διαρκώς τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, το αυτοκίνητο και η χρήση του δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού (Advanced Driver-Assistance Systems – ADAS) μεταμορφώνουν τον τρόπο που οδηγούμε και επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
Αρκετές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν ότι η εμφάνιση και η διάδοση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, όπως το σύστημα αυτόματης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, το cruise control και το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια μετάβαση από την παραδοσιακή ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου προς την ασφάλιση αστικής ευθύνης προϊόντων.
Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στην αυξανόμενη δυσκολία στον προσδιορισμό της αιτίας ενός ατυχήματος: Ήταν ανθρώπινο λάθος ή δυσλειτουργία των συστημάτων ADAS; Η αναζήτηση απαντήσεων σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενη εφαρμογή του δικαιώματος προσφυγής από τους ασφαλιστές για απαλλαγή της ευθύνη του οδηγού.
Επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ADAS έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια, ανιχνεύοντας και αντιδρώντας σε κινδύνους κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ωστόσο, υπάρχει και η ανησυχία ότι οι οδηγοί μπορεί να εξαρτώνται υπερβολικά από την τεχνολογία, χάνοντας την προσοχή τους στο δρόμο.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι επισκευές σε οχήματα εξοπλισμένα με ADAS μπορεί να είναι πιο δαπανηρές, λόγω της ευαίσθητης φύσης των αισθητήρων και των καμερών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα κόστη επισκευής και, κατά συνέπεια, σε αύξηση των ασφαλίστρων.
Ακόμα, είναι ύψιστης σημασίας να οριστεί ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα, και σύντομα μπορεί να φτάσουμε στο σημείο όπου οι αυτόνομες λειτουργίες θα είναι το πρότυπο και όχι η εξαίρεση.
Τέλος, αν ο ασφαλιστικός κλάδος είχε πιο άμεση πρόσβαση στα δεδομένα ADAS, θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εκτίμηση του κόστους ζημιών, ενώ θα μπορούσαν να προβλεφθούν καλύτερα τα μελλοντικά ατυχήματα. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολη, λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ οι κατασκευαστές οχημάτων περιορίζουν την πρόσβαση τρίτων στο λογισμικό και τα διαγνωστικά εργαλεία τους.
Καθώς κινούμαστε προς έναν κόσμο όπου η αυτονομία είναι το πρότυπο, είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχίσουμε την εξέταση αυτών των ζητημάτων και να εργαστούμε για τη δημιουργία λύσεων που προάγουν την ασφάλεια, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη για όλους.