Θα καταφέρουν οι ασφαλιστικές να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των millennials και μετά την πανδημία;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,
Το τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει ανατραπεί μία από τις κυρίαρχες στερεοτυπικές αντιλήψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο. Η άποψη ότι οι νεότερες γενιές δεν επενδύουν στο τομέα της ασφάλισης ζωής ανατράπηκε με την έλευση της πανδημίας, η οποία ανέδειξε τη σημασία της υγείας, εντείνοντας την ανάγκη για τη λήψη προληπτικών μέτρων με σκοπό την προστασία της.
Παρά την περίοδο μεταβλητότητας που βιώσαμε κατά το διάστημα του πρώτου lockdown, ο δείκτης ζωής MIB έληξε το 2020 με άνοδο 4 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μέγεθος που τον καθιστά τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, η ανάπτυξη αυτή αποδίδεται κυρίως στις νεότερες ηλιακές ομάδες, με κατακόρυφη αύξηση της δραστηριότητας στο ηλικιακό εύρος 0-59 και όχι των 60+. Η τάση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι συνήθως οι μεγαλύτερες ηλικίες ηγούνται παραδοσιακά στο κλάδο των ασφαλίσεων ζωής.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις σχετικές μελέτες είναι ότι αυτή η αλλαγή ξεκίνησε λίγο πριν από την πανδημία. Τον Ιανουάριο του 2020, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ από ατύχημα ελικοπτέρου, ο οποίος μονοπώλησε για εβδομάδες τα μέσα, φαίνεται ότι προκάλεσε απότομη αύξηση της ζήτησης για οικονομική προστασία σε περίπτωση πρόωρης και απρόβλεπτης τραγωδίας. Αμέσως μετά, η πανδημία αύξησε ευρέως την επίγνωση της θνησιμότητας σε γενιές που προηγουμένως δεν ήταν εξοικειωμένες με τέτοιους είδους σενάρια.
‘Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι η οικονομική αβεβαιότητα η οποία επίσης συμβάλλει στην αύξησης των ποσοστών, με πολλούς είτε να έχουν χάσει, είτε να φοβούνται ότι θα χάσουν την κάλυψη των εργοδοτικών ομάδων (το 42% των Αμερικανών αναφέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες μέσα σε μόλις έξι μήνες εάν ο κύριος μισθός του νοικοκυριού τους πέθανε απροσδόκητα).
Πριν από την πανδημία, το λεγόμενο «χάσμα γενεών» όσον αφορά την ασφάλιση ζωής αποτελούσε ένα από τα κύρια προβλήματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Οι νεότερες ηλικίες, ειδικά η γενιά των millennials δεν έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα της ασφαλιστικής συνείδησης με αποτέλεσμα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής να μην εντάσσονται στα σχέδιά τους, δημιουργώντας σημαντικά κενά στις πωλήσεις, τα οποία αποτυπώνονταν στη ροή των εσόδων των εταιριών.
Παρόλα αυτά, o γρίφος της ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της ζήτησης στις νεότερες γενιές αρχίζει μοιραία να λύνεται. Εδώ και αρκετό καιρό, η βιομηχανία γνωρίζει ότι η επανασύνδεση με τα νεότερα τμήματα της αγοράς απαιτεί την καθολική προσαρμογή σε προηγμένες τεχνολογίες και ψηφιακές μορφές διανομής που, ειδικά για τις νεότερες γενιές, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη αξιοποίηση αυτού του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την ασφάλιση ζωής.
Αυτή η ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών αντικατοπτρίζεται στην τελευταία έκδοση της ετήσιας μελέτης ασφαλειών βαρόμετρου LIMRA. Παρά το γεγονός ότι μόνο το 52% των ερωτηθέντων Αμερικανών έχουν επί του παρόντος ασφάλιση ζωής (από 63% μόλις πριν από μια δεκαετία), η ζήτηση έχει αυξηθεί. Σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών αναφέρουν ότι λόγω Covid-19 είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ασφάλιση ζωής εντός των επόμενων 12 μηνών, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 59% των ανασφάλιστων. Συγκεκριμένα, οι Millennials (ηλικίες 25-41) είναι τώρα οι πιο δεκτικοί στις ασφαλίσεις ζωής από τις ενδιαφερόμενες γενεές καθώς περίπου οι μισοί έχουν συνάψει ασφάλιση ζωής, ενώ το 48% δήλωσε προτίθεται να αγοράσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος, ωστόσο, δεν θα είναι από μόνη της αρκετή για να γεφυρώσει το χάσμα της γενιάς σε μεγάλο χρονικό διάστημα – ειδικά όταν ο Covid αρχίσει να αποσύρεται από την ατζέντα.
Τα καλά νέα για την ασφαλιστική κοινότητα είναι ότι η πανδημία έχει επιταχύνει δραματικά, αντί να αντιστρέψει, τις υπάρχουσες τάσεις. Όπως ισχύει και με πολλούς άλλους κλάδους, το lockdown και τα μέτρα περιορισμού και η αδυναμία της πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδρασης ανάγκασε τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής να εντάξουν στη στρατηγική τους τα νέα τεχνολογικά μέσα.
Η μετάβαση στην ψηφιακή διανομή, η αυτόματη έκδοση αναδοχών και η ψηφιακή πολιτική που αξιοποιούν νέες μορφές δεδομένων, ήταν ήδη αναγκαία πριν την έξαρση της πανδημίας του COVID-19. Αλλά από τις αρχές του 2020 αυτό που κάποτε αποτελούσε το μυστικό για τη μελλοντική ανάπτυξη θεωρείται πλέον ως η νέα κανονικότητα. Οι νέες προσεγγίσεις, οι επιχειρηματικές διαδικασίες και τα μοντέλα διανομής που καθίστανται εμπορικά βιώσιμα με αυτήν την τεχνολογία είναι στην υψηλότερη θέση της ατζέντας του ασφαλιστικού κλάδου.
Ενώ σχεδόν οι μισοί πράκτορες κάνουν λόγο για κατάρρευση της προσωπικής επιχείρησης από την έναρξη της πανδημίας, οι εταιρίες ασφάλισης ζωής όλων των σχημάτων και μεγεθών σε ολόκληρο τον κλάδο έχουν προχωρήσει πρώτοι σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες, εργαλεία και κανάλια, για να αντισταθμίσουν την απότομη πτώση των παραδοσιακών μεθόδων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ηλεκτρονικό αρχείο υγείας σε πραγματικό χρόνο και άλλες μορφές προηγμένων δεδομένων επιτρέπει στους ασφαλιστές να προσδιορίζουν με ακρίβεια τις πολιτικές τους ακόμη και χωρίς προσωπικές αξιολογήσεις ή αλληλεπιδράσεις.
Η βιομηχανία ασφαλειών ζωής ήταν πάντα σκεπτική ως προς τις τεχνολογικές αλλαγές, επενδύοντας στην αργή αλλά εις βάθος διαπροσωπική επικοινωνία. Ωστόσο η πανδημία έχει απομακρύνει εντελώς την πολυτέλεια του χρόνου από την εξίσωση. Οι νέες τεχνολογίες, οι νέες φόρμες δεδομένων και οι νέες προσεγγίσεις για την αυτοματοποιημένη αναδοχή είναι πλέον κυρίαρχες, εξαιρετικά ενεργές και συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση. Τα χρόνια έχουν γίνει μήνες. Μια μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία που πριν από την πανδημία θα μπορούσε να έχει διαρκέσει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σε μόλις ένα ή δύο χρόνια.
Αυτό δεν είναι κακό. Η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για την ασφάλιση ζωής μεταξύ των νέων και να συνεχίσει ασφαλώς να εξυπηρετεί την παραδοσιακή πελατειακή της βάση με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Ο τομέας αντιμετώπισε ήδη μια πρόκληση εκσυγχρονισμού, τον COVID-19, και είναι απίθανο πλέον να ανατραπούν τα νέα δεδομένα στην ασφάλισης ζωής. Το μέλλον είναι εδώ και μας καλεί, το θέμα είναι αν εμείς θα συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε ή θα κοιτάξουμε στα μάτια τη νέα πραγματικότητα.