Θέλεις να μεταφέρεις το αυτοκίνητο σου στο εξωτερικό; Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλεια του!
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Ένα σημαντικό γεγονός που απασχόλησε πολλούς συμπολίτες μας το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν η επαναδραστηριοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας μετά από 20 χρόνια. Συγκεκριμένα το M/V Daleela μετέφερε το φετινό καλοκαίρι συνολικά 7.900 επιβάτες ενώ μεταφέρθηκαν 1,500 αυτοκίνητα και 150 μοτοσυκλέτες.
Φυσιολογικά ένα βασικό ερώτημα που είχε ο κόσμος που θα μετέφερε το όχημα του στην Ελλάδα ήταν τι θα γίνει με την ασφάλεια και εάν αυτή θα καλύπτει ενόσω οδηγεί το αυτοκίνητο ή την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα.
Με την ευκαιρία αυτού του αφιερώματος για την Ασφάλιση Αυτοκινήτου και άλλων οχημάτων, απαντάμε ξανά στα πιο συχνά ερωτήματα σε σχέση με το πιο πάνω θέμα, δηλαδή εάν καλύπτει η ασφάλεια μας στο εξωτερικό.
Διεθνές Σύστημα Ασφάλισης Αυτοκινήτων ή αλλιώς Πράσινη Κάρτα
Το σύστημα της Πράσινης Κάρτας επινοήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 1953. Σκοπός του Συστήματος αυτού είναι να διευκολύνει τους αυτοκινητιστές στις μετακινήσεις τους όταν διασχίζουν διάφορες χώρες του εξωτερικού με σκοπό να προστατευθούν τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων.
Η Πράσινη Κάρτα ουσιαστικά πιστοποιεί και εγγυάται την ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές σε τρίτους από την κυκλοφορία οχημάτων στις χώρες που συμμετέχουν στο Σύστημα της Πράσινης Κάρτας, σύμφωνα με τους όρους και τα όρια κάλυψης που ισχύουν στη χώρα του ατυχήματος.
Οι βασικές αρχές του συστήματος είναι:
- Τα θύματα ενός τροχαίου ατυχήματος να μην βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την αποζημίωση τους, για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες, ως αποτέλεσμα της ευθύνης αυτοκινητιστών που επισκέπτονται τη χώρα τους, και
- Οι αυτοκινητιστές που οδηγούν στο εξωτερικό δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε ταλαιπωρία στα σύνορα της κάθε χώρας που διασχίζουν, για λόγους που σχετίζονται με την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Το Σύστημα αυτό βασίζεται στην υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτων και στην ίδρυση των οργανισμών γνωστών ως «Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης», τα οποία αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών που συμμετέχουν στο Σύστημα, και που εκτυπώνουν Πιστοποιητικά Διεθνούς Ασφάλισης (Πράσινες Κάρτες) για αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που προκύπτουν από την κυκλοφορία οχημάτων σε άλλο κράτος.
Μπορείτε να δείτε τις χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα της Πράσινης Κάρτας εδώ ενώ τα στοιχεία των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης των χωρών που μετέχουν στο Σύστημα μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Ακόμη κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε τον χάρτη του συστήματος της πράσινης κάρτας.
Που δεν χρειάζεται η Πράσινη Κάρτα
Η παρουσίαση Πράσινη Κάρτα δεν χρειάζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) καθώς και σε όσες χώρες έχουν υπογράψει το Τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας γνωστής και ως Πολυμερής Συμφωνία. Βάσει αυτής της συμφωνίας το πιστοποιητικό ασφάλισης που εκδίδεται στη Δημοκρατία τεκμαίρεται ότι παρέχει κάλυψη έναντι τρίτου στις εν λόγω χώρες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλους του Συστήματος της Πράσινης Κάρτας η παρουσίαση Πράσινης Κάρτας παραμένει υποχρεωτική.
Περιεκτική Κάλυψη στο εξωτερικό
Όσον αφορά την περιεκτική κάλυψη του οχήματος σας στο εξωτερικό ή οποιεσδήποτε άλλες επιπρόσθετες καλύψεις πέραν της Αστικής Ευθύνης που πιθανών να περιλαμβάνει το συμβόλαιο σας, δεν είναι υποχρεωτικές στο εξωτερικό και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία ή τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για να μάθετε εάν σας προσφέρει τη συγκεκριμένη κάλυψη.
Κάλυψη σε χώρες εκτός συστήματος Πράσινης Κάρτας
Σε περίπτωση που θέλετε να ταξιδέψετε σε χώρα που δεν ανήκει στο Σύστημα Πράσινης Κάρτας, θα πρέπει κατά την είσοδο σας στη χώρα αυτή να συνάψετε τοπική ασφάλιση που θα σας καλύπτει για όσο διάστημα θα παραμείνετε εκεί. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην πρεσβεία της χώρας αυτής πριν φύγετε.
Τι κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;
Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό για το οποίο ευθύνεστε, θα πρέπει να δώσετε στον άλλο οδηγό όλες τις πληροφορίες της Πράσινης Κάρτας σας ή της ασφαλιστικής σας κάλυψης ανάλογα με την περίπτωση. Συγχρόνως θα πρέπει να ειδοποιήσετε και να δηλώσετε το περιστατικό στην ασφαλιστική σας εταιρεία.
Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό για το οποίο δεν ευθύνεστε και διεκδικείτε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του αλλοδαπού οχήματος, θα πρέπει να φροντίσετε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής κάλυψης του υπαίτιου οχήματος, να σημειώσετε τους αριθμούς εγγραφής του οχήματος και να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τον οδηγό και τον ιδιοκτήτη.
Για να υποβάλετε απαίτηση εναντίον του αλλοδαπού ασφαλιστή ή ενώ βρίσκεστε ακόμα στην χώρα του ατυχήματος, θα πρέπει να συγκεντρώσετε πληροφορίες που αφορούν την αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία και να επικοινωνήσετε μαζί τους ως επίσης και να ζητήσετε από τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία.
Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός Κύπρου σε χώρα του ΣΠΚ, με εμπλεκόμενο υπαίτιο όχημα με συνήθη τόπο στάθμευσης κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση επιστρέφοντας στην Κύπρο.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στις Διευκρινήσεις που έδωσε το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων για την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.