1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Τι ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ορθοστασία στους χώρους...

Τι ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ορθοστασία στους χώρους εργασίας

Τι ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ορθοστασία στους χώρους εργασίας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης των εργοδοτών, εργαζομένων και άλλων ενδιαφερόμενων, ανακοίνωσε την προετοιμασία μιας νέας Πολιτικής και μιας ενημερωτικής έκδοσης σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την άμβλυνση της ορθοστασίας στους χώρους εργασίας.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει ως στόχο να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα σε θέσεις όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε παρατεταμένη ορθοστασία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία Τροποποιητικού Νόμου (Ν.165(Ι)/2023), οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να παρέχουν κατάλληλα καθίσματα ή να λαμβάνουν οργανωτικά μέτρα για την περιστασιακή ανάπαυση κάθε εργαζομένου.

Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τη Γραπτή Εκτίμηση των Κινδύνων (ΓΕΚ), η οποία πρέπει να υπάρχει και να εφαρμόζεται σε κάθε εργασιακό χώρο. Η ΓΕΚ αποτελεί το θεμέλιο για την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγείας, διασφαλίζοντας ότι οι εργοδότες αναγνωρίζουν και αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την παρατεταμένη ορθοστασία.

Κύρια Σημεία της Πολιτικής και της Ενημερωτικής Έκδοσης

  1. Κατάλληλα καθίσματα: Σε κάθε θέση εργασίας όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να στέκονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν κατάλληλα καθίσματα για περιστασιακή χρήση.
  2. Οργανωτικά μέτρα: Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την οργάνωση της εργασίας με τρόπο που να επιτρέπει την ανάπαυση των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την οργάνωση εναλλαγής καθηκόντων ή διαλείμματα ανάπαυσης.
  3. Γραπτή Εκτίμηση Κινδύνων: Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν γραπτή εκτίμηση των κινδύνων και να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα που προκύπτουν από αυτήν, ώστε να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Διάλεξη για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία από την CNP Ασφαλιστική

Οι εργοδότες καλούνται να ενσωματώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, προάγοντας την ευημερία και την προστασία των εργαζομένων τους.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.