1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τι χρειάζεται για να γίνω ασφαλιστικός σύμβουλος; Όλα όσα πρέπει να...

Τι χρειάζεται για να γίνω ασφαλιστικός σύμβουλος; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή!

Τι χρειάζεται για να γίνω ασφαλιστικός σύμβουλος; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μία από τις κρισιμότερες αποφάσεις που έχει ο κάθε άνθρωπος να πάρει στη ζωή του και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, είναι η σωστή επιλογή επαγγέλματος. Ειδικά στη σημερινή εποχή που τα πράγματα αλλάζουν με ιλιγγιώδης ρυθμούς, που οι απαιτήσεις από τη γενιά Ζ όσο αφορά τις συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή πρέπει να είναι περισσότερο ανάμεσα στις επιλογές των νέων με τους θεσμούς της βιομηχανίας να έχουν περιθώρια για αρκετές ενέργειες ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή δεν έχει καμία σχέση με ότι μπορεί να είχε στο παρελθόν κάποιος στο μυαλό του όταν άκουγε τη λέξη «ασφαλιστής». Ο σημερινός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ένας καταρτισμένος επαγγελματίας, με μόρφωση και συνεχή επιμόρφωση, με γνώση στο αντικείμενο του, που νοιάζετε πραγματικά για τον ασφαλισμένο.

Οι καιροί άλλαξαν, η βιομηχανία ωρίμασε και πλέον το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου αποτελεί ένα επάγγελμα με κύρος, ένα λειτούργημα που μέσα από τον θεσμό της ασφάλισης προσφέρει ουσιαστικά και καθημερινά στην ίδια την κοινωνία.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος όμως εάν θέλει να γίνει ασφαλιστικός διαμεσολαβητής; Στο σημερινό άρθρο θα εξηγήσουμε τις διάφορες κατηγορίες ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και θα δούμε τα βήματα για να πάρει κάποιος την άδεια του διαμεσολαβητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  MDRT και ΠΣΕΑΔ ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες των συνεδρίων τους για το 2025

Τι είναι οι διαμεσολαβητές;

Οι Διαμεσολαβητές είναι πρόσωπα που μεσολαβούν για την διανομή στο ευρύ κοινό των ασφαλιστικών προϊόντων που παράγουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες. Είναι ουσιαστικά ο σύνδεσμος μεταξύ καταναλωτών και ασφαλιστικών οργανισμών. Αποτελούν την πρώτη γραμμή κάθε εταιρείας και τον πιο αξιόπιστο σύμβουλο για τον κάθε ασφαλισμένο.

Κατηγορίες Διαμεσολαβητών

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με κριτήριο τη σχέση που έχει ο διαμεσολαβητής με την ασφαλιστική εταιρεία, με τον κάθε διαμεσολαβητή να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει άδεια για περισσότερες από μία κατηγορίες. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τις έξι κατηγορίες διαμεσολαβητών.

Ασφαλιστικός Πράκτοράς

Ο Ασφαλιστικός Πράκτοράς είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι «ικανό και κατάλληλο», αντιπροσωπεύει μία ή περισσότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αμείβεται με προμήθεια ή αμοιβή από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έχει την υποχρέωση τήρησης ξεχωριστών βιβλίων συμβάσεων και απαιτήσεων για κάθε εταιρεία. 

Μεσίτης Ασφαλίσεων

Ο Μεσίτης Ασφαλίσεων είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι «ικανό και κατάλληλο», αντιπροσωπεύει αποκλειστικά τους πελάτες οι οποίοι θέλουν να ασφαλιστούν αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις της αγοράς. Είναι ανεξάρτητος και δεν αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε εταιρεία και αμείβεται με προμήθεια από τους προμηθευτές ασφαλίσεων.

Ασφαλιστικός Μεσάζων

Ο Ασφαλιστικός Μεσάζων είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι «ικανό και κατάλληλο» και φέρνει σε επαφή πελάτες και μεσολαβητές έναντι προμήθειας ή αμοιβής. Εάν το προνοεί η σύμβαση του μπορεί να εισπράττει και τα οφειλόμενα ασφάλιστρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Trust Insurance: Με συμβολική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκινά δυναμικά το 2025

Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι «ικανό και κατάλληλο», ενεργεί δυνάμει συμβάσεων και παρουσιάζει και επεξηγεί για λογαριασμό των εταιρειών που αντιπροσωπεύει ασφαλιστικές συμβάσεις και εισπράττει τα ασφάλιστρα. Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος μπορεί να συνεργάζεται αποκλειστικά με μία εταιρεία ή με περισσότερες και παίρνει αμοιβή ή προμήθεια.

Συνδεδεμένος Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Ο Συνδεδεμένος Ασφαλιστικός Σύμβουλος είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί εργασίες διαμεσολάβησης πέραν της κύριας του επαγγελματικής δραστηριότητας και συμπληρωματικά προς αυτή για λογαριασμό αποκλειστικά μίας ασφαλιστικής εταιρείας έναντι αμοιβής ή προμήθειας.

Δευτερεύουσας δραστηριότητας διαμεσολαβητής

O Δευτερεύουσας δραστηριότητας διαμεσολαβητής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο εξαιρουμένου πιστωτικού ιδρύματος ή επιχείρησης επενδύσεων, που ενεργεί για λογαριασμό περισσοτέρων της μίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων ασφαλιστικών πρακτόρων ή μεσιτών ασφαλίσεων, διαμεσολαβώντας για την παροχή ασφαλιστικών καλύψεων που δεν είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους νοουμένου ότι η διανομή ασφαλιστικών προϊόντων δεν αποτελεί την κύρια επαγγελματική δραστηριότητα του προσώπου. Το πρόσωπο διανέμει μόνο ορισμένα ασφαλιστικά προϊόντα που συμπληρώνουν ένα αγαθό ή μια υπηρεσία και τα σχετικά προϊόντα δεν καλύπτουν ασφάλιση ζωής ή κινδύνους αστικής ευθύνης.

Πιστοποιητικό Εγγραφής Διαμεσολαβητή

Για να μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του διαμεσολαβητή πρέπει να κατέχει το Πιστοποιητικό Εγγραφής Διαμεσολαβητή. Για να το αποκτήσει κάποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση στην εποπτεύουσα αρχή. Αφού εγκριθεί γίνετε η εγγραφή στο μητρώο της αντίστοιχής διαμεσολαβητικής ιδιότητας και εκδίδετε το Πιστοποιητικό Εγγραφής Διαμεσολαβητή το οποίο πρέπει να εκθέτετε στον χώρο εργασίας και να αναφέρετε σε κάθε έγγραφο. Η ανανέωση του πιστοποιητικού γίνετε κάθε 3 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  The Insurance Pod: Μαθαίνουμε την ιδανική σχέση ασφαλιστικών συμβούλων και ασφαλιστικών εταιρειών

Για κάθε κατηγορία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και ανάλογα εάν είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο, για την έγκριση η εποπτική αρχή απαιτεί συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στον «Οδηγό υποβολής αίτησης για εγγραφή σε μητρώο διαμεσολάβησης» που έκδωσε τον Ιούνιο του 2021 η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών.  Για τον οδηγό κάντε κλικ εδώ.

Κάποια κοινά και βασικά απαιτούμενα σε για όλες τις κατηγορίες είναι τα εξής:

  • Απολυτήριο Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης ή άλλο ισοδύναμο Πιστοποιητικό
  • Πιστοποιητικό Βασικής Ασφαλιστικής Κατάρτισης του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου ή άλλου ισοδύναμου ή ανώτερου προσόντος.
  • Βεβαίωση κατάλληλης πρακτικής εκπαίδευσης από ασφαλιστική επιχείρηση ή ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.
  • Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου
  • Πιστοποιητικό ότι δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση
  • Σύμβαση Διαμεσολάβησης

Βιβλιογραφία: Βασικές Αρχές της Ασφάλισης, Εκδόσεις Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.