Tι είναι η αναπαράσταση τροχαίων ατυχημάτων και πως διαφοροποιείται από την απλή διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Όταν αναφερόμαστε στην Αναπαράσταση τροχαίων ατυχημάτων, αυτή μπορεί να διεκπεραιωθεί με δυο τρόπους. Όπως το λέει και η λέξη “αναπαράσταση” όπου είναι η επανάληψη ή απομίμηση γεγονότος ενός ατυχήματος. Αυτή μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι η φυσική αναπαράσταση μέσω crash test και ο δεύτερος τρόπος είναι η ηλεκτρονική αναπαράσταση διαμέσου λογισμικού προγράμματος.
Στα πιο παλιά χρόνια αυτοί οι δυο τρόποι ήταν ανύπαρκτοι διότι δεν υπήρχε η τεχνολογία αλλά και η μεθοδολογία. Ως εκ τούτου οι διερευνήσεις τροχαίων ατυχημάτων διεξάγονταν με αμφιλεγόμενες πρακτικές και μεθοδολογίες χρήσης της επιστήμης της φυσικής και της μηχανικής. Αυτές οι μέθοδοι της διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων είναι πλέων ξεπερασμένες διότι τα ποσοστά λάθους είναι μεγάλα αλλά και η εμπιστοσύνη της μεθοδολογίας πολύ χαμηλή.
Φυσική Αναπαράσταση
Η φυσική αναπαράσταση διενεργείται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού (Crash Test Centers), αφού τέτοια εργαστήρια δεν υπάρχουν στην Κύπρο. Τα crash test centers αναπαριστούν ένα ατύχημα χρησιμοποιώντας τα ίδια οχήματα και συνθήκες με αυτά του δυστυχήματος όπου επαναλαμβάνεται η σύγκρουση για να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπεράσματα για τα γεγονότα ενός ατυχήματος. Αυτή η διαδικασία είναι και χρονοβόρα και πανάκριβη αφού μιλούμε για κόστος πέραν των 100,000 ευρώ. Στην Ευρώπη πλέων έχουν σταματήσει την διερεύνηση ατυχημάτων με αυτή την μεθοδολογία λόγω του κόστους και τα crash test centers χρησιμοποιούνται για ερευνητικά προγράμματα αλλά και για την εξέλιξη των λογισμικών αναπαράστασης τροχαίων ατυχημάτων.
Ηλεκτρονική Αναπαράσταση
Η ηλεκτρονική αναπαράσταση εκτελείται μέσω ενός εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος Simulator που είναι εξειδικευμένο για τροχαία ατυχήματα. Η μελέτη και η αναπαράσταση ενός τροχαίου ατυχήματος μέσω λογισμικού προγράμματος διενεργείται από εξειδικευμένο μηχανολόγο αυτής της ειδικότητας. Η διερεύνηση και η αναπαράσταση έχει ως αφετηρία τις τελικές θέσεις των οχημάτων και κατάληξη στο σημείο σύγκρουσης τους. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις πιο πολύπλοκες όπου δεν είναι γνωστές οι τελικές θέσεις όπου σε αυτή την περίπτωση διαφοροποιείται η μεθοδολογία αναπαράστασης. Διεκπεραιώνοντας το πιο πάνω ο διερευνητής είναι σε θέση να εξάγει συμπεράσματα για τα πραγματικά γεγονότα της πρόκλησης ενός τροχαίου ατυχήματος. Τα συμπεράσματα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ορθά διότι το λογισμικό βασίζεται στους νόμους της φυσικής και της μηχανικής όπου στην επιστήμη της φυσικής δεν μπορεί να υπάρχει πέραν της μιας εκδοχής. Αυτή είναι η μέθοδος πλέων που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.
Το πιο διαδεδομένο εξειδικευμένο λογισμικό ανάλυσης και αναπαράστασης ατυχημάτων (simulator) είναι το λογισμικό PC-Crash. Για την ανάλυση χρησιμοποιεί τους νόμους της φυσικής, της δυναμικής και της μηχανικής, δίνοντας αποτελέσματα τα οποία είναι πέραν πάσης αμφιβολίας.
Ο μηχανολόγος ερευνητής για να μπορέσει να προχωρήσει σε ηλεκτρονική αναπαράσταση είναι απαραίτητο να έχει στην κατοχή του φωτογραφικό υλικό του ατυχήματος ή έστω σχεδιάγραμμα σκηνής ατυχήματος με καθορισμένες μετρήσεις του περιβάλλοντα χώρου. Είναι απαραίτητο να προβεί σε καταγραφή της κάτοψης του χώρου του ατυχήματος και με την χρήση εξειδικευμένου Drone να προβεί σε φωτογραμμετρία. Η φωτογραμμετρία είναι αυτή που θα του δώσει όλες τις φυσικές μετρήσεις (πλάτος δρόμου, σημεία σταθερών μετρήσεων κλπ.) του χώρου.
Η εταιρεία Lambros Papasavvas & Co LTD έχοντας έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, προσφέρει υπηρεσίες διερεύνησης και ηλεκτρονικής ανάλυσης τροχαίων ατυχημάτων. Το λογισμικό PC-Crash είναι επίσης διαθέσιμο στην Κυπριακή και Ελληνική αγορά από την Lambros Papasavvas & Co LTD σαν αποκλειστικός αντιπρόσωπος.