Τι να λάβετε υπόψιν σας πριν επιλέξετε λογισμικό για το ασφαλιστικό σας γραφείο;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξετάζουν τους τρόπους που θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία έτσι ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους.
Για τις μεγάλες εταιρείες, το δίλλημα τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν μία μεγάλη τεχνολογική μετάβαση με την ανάπτυξη ενός νέου λογισμικού είναι εάν θα το κατασκευάσουν εσωτερικά ή αν θα αγοράσουν κάποιο έτοιμο λογισμικό στο οποίο θα κάνουν τις αναγκαίες παραμετροποιήσεις.
Αυτό βέβαια, στην περίπτωση του ασφαλιστικού κλάδου, είναι μία «πολυτέλεια» που δεν έχουν συνήθως τα ασφαλιστικά γραφεία, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για αρκετές εταιρείες. Εδώ λοιπόν η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτές οι επιχειρήσεις είναι η επιλογή του κατάλληλου λογισμικού που θα δώσει τις αναγκαίες λύσεις.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέξει ένα ασφαλιστικό γραφείο όταν ξεκινά τη διαδικασία επιλογής ενός λογισμικού; Αυτό θα εξετάσουμε στη συνέχεια του άρθρου αυτού!
#1 Το κόστος
Όπως σε όλες τις επενδύσεις που καλείται να κάνει ένας οργανισμός, το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να εξετάσει είναι το κόστος.
Το πρώτο που θα πρέπει ν’ αξιολογήσει ένα ασφαλιστικό γραφείο που είναι στη διαδικασία αυτή, είναι το αρχικό κόστος που θα έχει για την επιχείρηση, η κάθε λύση! Εδώ είναι που πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει μία αναλυτική κατάσταση για το κόστος όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνουν πριν το λανσάρισμα του λογισμικού στον οργανισμό.
Με την έξαρση των λύσεων Software as a Service (SaaS) τα τελευταία χρόνια, συνήθως το αρχικό κόστος είναι περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν.
Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο είναι το ετήσιο ή μηνιαίο, επαναλαμβανόμενο, κόστος. Εδώ μπορεί να αφορά την άδεια χρήσης του λογισμικού στην περίπτωση ενός SaaS λογισμικού ή τα έξοδα συντήρησης του λογισμικού.
Η εξέταση τόσο του αρχικού όσο και του επαναλαμβανόμενου κόστους θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην εξίσωση που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το κατάλληλο λογισμικό.
#2 Χρόνος Υλοποίησης
Ένα πλεονέκτημα των SaaS συστημάτων σε σχέση με τα λογισμικά που αναπτύσσονταν στο παρελθόν αποκλειστικά για μία εταιρεία, είναι ο χρόνος ανάπτυξης και υλοποίησης μιας λύσης. Αυτά τα συστήματα απαιτούν σήμερα πολύ λιγότερο χρόνο για την ανάπτυξη τους μέσα στον οργανισμό, αφού η διαδικασία εγκατάστασης τους για λογαριασμό της κάθε επιχείρησης είναι πολύ απλή.
Παρόλα αυτά, το πόσο σύντομα μπορεί ένας προμηθευτής να καταστήσει ένα λογισμικό έτοιμο για χρήση, αποτελεί έναν παράγοντα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας. Ειδικότερα εάν η λύση αυτή πρόκειται να επιλύσει ένα πρόβλημα που στοιχίζει χρόνο ή χρήμα στην επιχείρηση, ο χρόνος ίσως διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου λογισμικού.
#3 Παραμετροποίηση
Κάθε επιχείρηση, όσο μικρή και να είναι, έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες! Γι’ αυτό η δυνατότητα ενός λογισμικού σε παραμετροποίηση με βάση τις ανάγκες των χρηστών του, είναι πολύ σημαντική.
Θα πρέπει λοιπόν, να διευκρινίσετε κατά τη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης λύσης, τι είδους αλλαγές και παραμετροποιήσεις μπορούν να γίνουν στο λογισμικό, τι κόστος θα έχουν και πως θα διαμορφώσουν τον χρόνο υλοποίησης.
#4 Ευκολία στη χρήση & εκπαίδευση
Η επιτυχία ή αποτυχία ενός νέου λογισμικού θα κριθεί τελικά από τους τελικούς του χρήστες. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάσετε πόσο εύκολο στη χρήση είναι το συγκεκριμένο λογισμικό. Εάν δεν καταφέρετε να αγκαλιαστεί από όλα τα άτομα της ομάδας σας αυτή η αλλαγή, τότε είναι βέβαιο ότι η χρήση του δεν θα έχει τα αποτελέσματα που αναμένετε.
Γι’ αυτό ένα άλλο τελευταίο δεδομένο που θα πρέπει να εξετάσετε είναι το εύρος της εκπαίδευσης που ο προμηθευτής του κάθε λογισμικού θα προσφέρει σε εσάς και τον κόσμο σας! Ένα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό θα κάνει τη χρήση του λογισμικού ακόμη καλύτερη και θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.
Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι εάν η λύση που θέλετε να εφαρμόσετε επηρεάζει τον τελικό πελάτη, τότε ένας επιπρόσθετος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε είναι ο βαθμός που οι πελάτες θα επηρεαστούν από αυτή την αλλαγή, διασφαλίζοντας ότι η εμπειρία του πελάτη θα είναι πέρα για πέρα θετική!