1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Τι πρέπει να ξέρουν όσοι επηρεάζονται από την πτώχευση της εταιρείας...

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι επηρεάζονται από την πτώχευση της εταιρείας FWU AG

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι επηρεάζονται από την πτώχευση της εταιρείας FWU AG
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με αυτό το σημείωμα, η EIOPA παρέχει μια αρχική επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης και ορισμένες εκτιμήσεις για τους αντισυμβαλλομένους.

Τι συνέβη;

Την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, η γερμανική εταιρεία χαρτοφυλακίου FWU AG υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας στο Τοπικό Δικαστήριο του Μονάχου λόγω υπερχρέωσής της. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου διαθέτει δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν ασφαλισμένους στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία.

Την ίδια ημέρα, η FWU Luxembourg ενημέρωσε τον εθνικό επόπτη της, την Commissariat aux Assurances (CAA), που επίσης ενεργούσε ως επόπτης του ομίλου, ότι η εταιρεία δεν συμμορφωνόταν πλέον με τις εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίου της (δείτε εδώ). Για την προστασία των συμφερόντων των αντισυμβαλλομένων και των δικαιούχων, η ΥΠΑ αποφάσισε στις 23 Ιουλίου 2024 να δεσμεύσει τα αντιπροσωπευτικά περιουσιακά στοιχεία της FWU Luxembourg που κατείχε στα πιστωτικά ιδρύματα και ανέστειλε όλες τις εξερχόμενες πληρωμές.

Στις 24 Ιουλίου 2024, η FWU Luxembourg υπέβαλε αίτηση αναστολής πληρωμών στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Στις 2 Αυγούστου 2024, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποδέχθηκε την αναστολή πληρωμών που είχε καταθέσει η επιχείρηση και διόρισε τον Maître Yann Baden ως διαχειριστή για την παρακολούθηση της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων από τον ασφαλιστή (δείτε εδώ). Ο διαχειριστής πρέπει να δώσει γραπτές εξουσιοδοτήσεις για όλες τις πράξεις και αποφάσεις της FWU Luxembourg. Η αναστολή πληρωμής περιορίζεται σε περίοδο έως έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι προτείνει η EIOPA για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού κενού της Ευρώπης

Η άλλη θυγατρική του Ομίλου FWU, η FWU Life Insurance Austria AG («FWU Austria»), εποπτεύεται από την Αυστριακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FMA). Η FMA βρίσκεται σε εντατική επαφή με τον επόπτη του ομίλου (CAA) και με τη διοίκηση της FWU Austria (δείτε εδώ). Έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τις συνεχείς δραστηριότητες της FWU Austria και να προστατεύσει τους ασφαλισμένους της αυστριακής θυγατρικής. Η FWU Austria δεν είναι σε κατάσταση αφερεγγυότητας και συνεχίζει τις τακτικές επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Προς το παρόν δεν αναλαμβάνει νέα επιχείρηση.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές;

Οι εποπτικές αρχές έχουν εντολή να ενεργούν προς το βέλτιστο συμφέρον των αντισυμβαλλομένων και έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για την FWU Λουξεμβούργου ή διακοπή της αναδοχής νέων επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος δράσης για τους αντισυμβαλλόμενους για να λάβουν μια ενημερωμένη οικονομική απόφαση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης (επί του παρόντος υπό εξέταση), των όρων και προϋποθέσεων της ασφαλιστικής σύμβασης, των ειδικών διατάξεων των συμβάσεων και της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας που μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και άλλων σχετικών εθνικών νόμων.

Προτού λάβει αποφάσεις, η EIOPA ενθαρρύνει τους αντισυμβαλλομένους να διαβάσουν προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβολαίων τους και να αναζητήσουν επαγγελματική συμβουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι εποπτικές αρχές προειδοποιούν για τους κινδύνους από οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα

Για την FWU Luxembourg, το Δικαστήριο έχει διορίσει έναν ανεξάρτητο ειδικό διαχειριστή για να διαχειρίζεται προσωρινά τη θυγατρική. Ο ειδικός διαχειριστής αξιολογεί την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και έχει στη διάθεσή του έως και έξι μήνες για να εντοπίσει μια λύση, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από αναδιάρθρωση έως εκκαθάριση.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι αντισυμβαλλόμενοι καλούνται να συμβουλευτούν τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της εποπτικής αρχής του Λουξεμβούργου και της εθνικής εποπτικής αρχής της χώρας διαμονής τους.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Η EIOPA θα ανανεώσει αυτήν τη σελίδα καθώς θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!