Τι σε σταματά από το να κάνεις ασφάλεια ζωής;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η ασφάλεια ζωής είναι μια σημαντική απόφαση στη ζωή κάποιου. Όμως, πώς τα πάνε οι περισσότεροι με τις αποφάσεις στη ζωή τους και τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να πάρουν μια απόφαση;
Ο πρώτος λόγος που σταματά κάποιον από το να κάνει ασφάλεια ζωής είναι η άγνοια. Παρόλο που ο ασφαλιστικός κλάδος έχει έντονη δραστηριότητα και παρουσία, η ασφαλιστική συνείδηση μπορεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πολλοί μπορεί να μη γνωρίζουν καν τις δυνατότητες που δίνει μια ασφαλιστική κάλυψη ζωής ή ίσως παραμένουν μόνο στο κλασσικό της υπόθεσης που αφορά το θάνατο.
Δεύτερος σημαντικός παράγοντας που σε σταματά από το κάνεις ασφάλεια ζωής είναι η αναβλητικότητα. Πολύ συχνά οι νέοι άνθρωποι σκέφτονται πως είναι πολύ μικροί για να κάνουν ασφάλεια ζωής, παραβλέποντας τα πολλά οφέλη που έχει το να κάνεις αυτή την επιλογή σε νεαρή ηλικία. Άλλες φορές παρουσιάζονται διάφορες δικαιολογίες που αφορούν τα χρήματα, ενώ οι περισσότεροι μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι η ασφάλεια ζωής είναι προσιτή κι όχι κάτι που αφορά την ελίτ. Κάτι ακόμη που παρατηρείται είναι η αίσθηση ότι σε εμάς δε θα συμβεί τίποτα «κακό», ότι είμαστε ατρόμητοι και αλώβητοι, και ότι όλα τα απρόοπτα αφορούν όλους τους άλλους εκτός από εμάς! Όμως, τι το διαφορετικό έχουμε εμείς από τους άλλους ανθρώπους;
Τρίτος παράγοντας είναι η δυσκολία αποφάσεων. Για κάποιους ανθρώπους δεν είναι καθόλου εύκολο να παίρνουν αποφάσεις. Μπαίνουν σε φοβερά διλήμματα και βιώνουν τεράστια αναποφασιστικότητα σχετικά με το τι να επιλέξουν. Πιστεύουν ότι πρέπει να το υπεραναλύσουν και ότι μόλις το κοσκινίσουν αρκετά τότε μπορεί και να καταλήξουν κάπου.
Τέταρτος παράγοντας είναι ο φόβος της αλλαγής. Για κάποιους η απόφαση ασφάλειας ζωής μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικοί σε μια σειρά από πράγματα και πιο ενσυνείδητοι στην οικονομική τους διαχείριση κάτι που παρόλο που οδηγεί σε μια ωριμότερη στάση είναι και ένα ξεβόλεμα που βιώνεται κάπως απειλητικά για τον εγκέφαλο μέχρι να εδραιωθεί η νέα συνήθεια. Οι αλλαγές δεν είναι εύπεπτες για όλους και κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται αρκετά στο να τις εδραιώσουν και να αισθανθούν ασφαλείς σε αυτές, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι που τους προσφέρει ασφάλεια.
Η έλλειψη κατανόησης της σημαντικότητας της ασφάλειας ζωής είναι ο πέμπτος παράγοντας που συναντάμε! Δεν κατανοούν όλοι τις δυνατότητες από μια ασφάλεια ζωής αλλά ούτε και την αξία της. Για να γίνει αυτό χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, αλλά και προσωπική κινητοποίηση. Η σημαντικότητα της κάλυψης ζωής φτάνει με έναν ουσιαστικό τρόπο στο ευρύτερο κοινό όταν επικοινωνείται πιο ολιστικά κι όχι σαν απλή προώθηση υπηρεσίας.
Τέλος, υπάρχει και το αυτοσαμποτάζ και ο εθισμός στην αδρεναλίνη. Πολλοί άνθρωποι λόγω του ότι μεγάλωσαν σε αγχωτικό οικογενειακό περιβάλλον αισθάνονται οικεία και ταυτόχρονα δυσφορία σε καταστάσεις που βιώνουν ανασφάλεια και κίνδυνο. Επειδή η πραγματική ασφάλεια τούς είναι άγνωστη συνθήκη, όταν βρίσκονται σε σχέσεις και συνθήκες που είναι ασφαλείς, αρχίζουν να βαριούνται και αναζητούν τον παλιό τους εθισμό. Αυτό τους κάνει να απορρίπτουν την ασφάλεια για χάρη της ανασφάλειας και του στρες που τους είναι πιο οικεία από την παιδική τους ηλικία.
Εσύ βρίσκεις τον εαυτό σου κάπου μεταξύ όλων αυτών;