Τι ζητούν οι καταναλωτές από την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους;
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Περίπου το 90% των οδηγών ηλικίας 35 ετών και άνω ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στη τιμολόγηση της ασφάλισης αυτοκινήτου
Πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) των ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να εξελίξουν τις πολιτικές και τα προϊόντα τους, προκειμένου να ακολουθήσουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά οδήγησης, σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα του By Bits.
Η έκθεση με τίτλο «A First-First Future for Motor Insurance», βασίστηκε σε συνεντεύξεις από 1.000 οδηγούς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι ρυθμίζουν και πληρώνουν οι ίδιοι τη δική τους ασφάλιση αυτοκινήτων, καθώς και σε συγκεντρωτικές απαντήσεις από 102 ανώτερα στελέχη ασφαλιστικών και μεσιτικών εταιριών.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο τομέας της ασφάλισης αυτοκινήτων εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο χάσμα μεταξύ των ηλικιωμένων οδηγών ηλικίας 35 ετών και άνω και των νεότερων οδηγών κάτω των 35 ετών, αναλύοντας πως οι νέες απαιτήσεις τους επηρεάζουν τις υπηρεσίες και την εμπειρία που αναμένουν από τους ασφαλιστές τους.
Ο Callum Rimmer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του By Bits, δήλωσε: «Το μήνυμα είναι σαφές. Οι ασφαλιστές πρέπει επειγόντως να ξεπεράσουν τις έντονες αλλαγές συμπεριφοράς και τις ταχέως εξελισσόμενες προσδοκίες των καταναλωτών που καθοδηγούνται από το Covid-19 και την επικείμενη έκρηξη νέων τεχνολογιών, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η ημιαυτόνομη οδήγηση.
Αυτό σημαίνει την επανεξέταση των επιχειρηματικών μοντέλων τους και τον επαναπροσδιορισμό των στρατηγικών μετάβασής τους στην αγορά, έτσι ώστε να ικανοποιούν πραγματικά τις ανάγκες μιας νέας γενιάς οδηγών με εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες και αξίες από τις προηγούμενες γενιές.
Αν ενεργήσουν τώρα και βάλουν τον πελάτη στο επίκεντρο των προτάσεών τους, τότε οι ασφαλιστές μπορούν διαφοροποιηθούν στην αγορά και να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο και προβλέψιμο εμπορικό μοντέλο για το μέλλον, ξεφεύγοντας από το μακροχρόνιο αγώνα για μείωση του κόστους.»
Συνεχής δέσμευση
Η έρευνα έδειξε ότι οι οδηγοί όλων των ηλικιών αισθάνονται όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι από τα προϊόντα και την εμπειρία που λαμβάνουν από τους ασφαλιστές αυτοκινήτων.
Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι ασφαλιστές αναγνωρίζουν την ανάγκη για την εξέλιξη των προτάσεών τους με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των πελατών, πολύ λίγοι επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 11% των ασφαλιστών αυτοκινήτων ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί ενεργά να διαμορφώσει την πολιτική τους με βάση τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών. Αντιθέτως, στο ίδιο ερώτημα το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του τους τελευταίους 12 μήνες.
Περαιτέρω αναλύσεις της έρευνας αποκάλυψαν ότι οι οδηγοί κάτω των 35 ετών θέλουν οι ασφαλιστές να προσφέρουν μια πιο ψηφιακά ενεργοποιημένη και χωρίς αποκλεισμούς εμπειρία, με πολύ μεγαλύτερα επίπεδα επικοινωνίας και συνεχή δέσμευση.
Ειδικότερα, τα τρία τέταρτα (74%) των οδηγών κάτω των 35 ετών θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να συνεργαστούν με τον ασφαλιστή τους, σε σύγκριση με το 54% των ηλικιωμένων οδηγών που απάντησαν αρνητικά.
Παράλληλα, το 88% των οδηγών κάτω των 35 ετών δήλωσαν ότι επιθυμούν να βρουν μια εφαρμογή για κινητά που να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες οδήγησης, ενώ το 70% των νεότερων οδηγών επιθυμεί συνεχή διάλογο με τον ασφαλιστή του, έναντι του 54% των ηλικιωμένων οδηγών.
Όπως δηλώνει ο Rimmer: «Πολλοί ασφαλιστές εξακολουθούν να πλησιάζουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, φοβούμενοι ωστόσο την αλλαγή από μια παραδοσιακή, εσωτερική άποψη.
Αντί να σκεφτόμαστε πρώτα το πώς να καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες των οδηγών, η κατευθυντήρια αρχή των επαγγελματιών συνεχίζει να είναι το πώς μπορούν να διατηρήσουν καλύτερα το status quo τους, μειώνοντας το κόστος και προστατεύοντας τα περιθώριά τους.
Για να κερδίσουν όμως μακροπρόθεσμα, οι ασφαλιστές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον πελάτη και να αναπτύξουν πραγματική και διαρκή επιλογή σε προϊόντα, επικοινωνία, υπηρεσίες και τιμές.»
Οι νεότεροι οδηγοί είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να ανταλλάσσουν σχόλια με τους ασφαλιστές τους ως μέρος της απαίτησής τους για περισσότερη δέσμευση, με το 37% να έχει ήδη απευθυνθεί με ασφαλιστές για να εκφράσουν τις απόψεις τους ή να δηλώσουν τι θα ήθελαν να παρέχει ο ασφαλιστής τους σε όρους προϊόντων και Υπηρεσίες.
Διαφάνεια τιμολόγησης
Σε ξεχωριστή σημείωση, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι επίσης ικανοποιημένοι με την υπηρεσία που λαμβάνουν από τους ασφαλιστές, ιδίως όταν πρόκειται για τιμολόγηση.
Για παράδειγμα, το 90% των οδηγών ηλικίας 35 ετών και άνω ήθελαν περισσότερη διαφάνεια σχετικά με την τιμολόγηση από τους ασφαλιστές αυτοκινήτων, ενώ το 88% θέλει να βασίζεται στην πραγματική χρήση ή σε χιλιόμετρα και το 91% θέλει περισσότερα ορολογικά κατανοητά συμβόλαια.
Επιπλέον, το 80% των ασφαλιστικών αυτοκινήτων δήλωσε ότι η αυξημένη υιοθέτηση ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων αποτελεί ένδειξη ότι θα πρέπει να αλλάξουν μοντέλα χαρτοφυλακίου ή τιμολόγησης.
Πηγή: insuranceforum.gr