Το Κρεμλίνο έκοψε τον «γόρδιο δεσμό» με τους αντασφαλιστές και αερομεταφορείς
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Το γόρδιο δεσμό με τις χρονομισθώσεις των αεροσκαφών εκ Δυσμάς και τις απώλειες δισεκατομμυρίων που θα γράψουν οι Δυτικοευρωπαϊοι (αντ)ασφαλιστκές έσπασε το Κρεμλίνο.
Απαγορεύεται ο ‘εκπατρισμός’ των αεροσκαφών αυτών. Τα συμβόλαια μίσθωσης αεροσκαφών έληξαν και τα αεροπλάνα των Δυτικών εγγράφτηκαν στο Ρωσικό Μητρών αεροσκαφών.
Αεροπλάνα που κατασκευάστηκαν στην Δύση στο Ρωσικό Μητρώο Αεροσκαφών
Το Κρεμλίνο έδωσε τέλος στις αναλύσεις των Δυτικών περί απωλειών και κυρώσεων δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ ο οποίος επιβεβαίωσε ότι όλα τα δυτικά αεροπλάνα που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία μετά τον τερματισμό των συμβολαίων μίσθωσης την περασμένη εβδομάδα θα παραμείνουν στη Ρωσία επ’ αόριστον, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά τα αεροπλάνα που έχουν λήξει τα συμβόλαια μίσθωσης καταχωρήθηκαν στο Ρωσικό μητρών αεροσκαφών.
Η συμμόρφωση με την ΕΕ
Οι Ιρλανδοί εκμισθωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου στόλου μισθωμένων αεροσκαφών, φέρεται να είχαν τερματίσει όλες τις συμφωνίες μίσθωσης μέχρι αυτή τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι εκμισθωτές ήταν αναγκασμένοι να συμμορφωθούν στην προθεσμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελούσε μέρος του πακέτου των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία.
Για τον κλάδο (αντ)ασφάλισης οι αερομεταφορείς μετά το ξέσπασμα του πολέμου αποτελούν μείζον πρόβλημα καθώς για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωποι με ιστορικό ρεκόρ απωλειών στην περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να δώσει την Ρωσική Εθνικότητα σε αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί στην Δύση και που προσγειώθηκαν εντός της επικράτειας της.
Το κόστος της συμμόρφωσης
Με τη Μόσχα σήμερα να μην διστάζει να επιβεβαιώνει ότι τα αεροσκάφη δεν θα επιστραφούν, η ιλιγγιώδης οικονομική ζημιά για εκμισθωτές και αντασφαλιστές είναι σχεδόν σίγουρη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουλάχιστον 400 αεροσκάφη των Δυτικών βρίσκονται σήμερα υπό κατάσχεση στη Ρωσία με τις προβλέψεις των αναλυτών να αναφέρουν ότι (αντ)ασφαλιστές θα εγγράψουν στα λογιστικά τους βιβλία απώλειες 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίπτωση που τα αεροσκάφη δεν επαναπατριστούν.
Το χειρότερο σενάριο έχει παρουσιάσει η S&P, η οποία κάνει λόγο για απώλειες 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αεροπορικές εταιρείες ακόμα και μέχρι 20 δισεκατομμύρια για εξειδικευμένες γραμμές ενώ βλέπει να εκτοξεύεται το cyber έγκλημα.
Ελενα Ερμείδου