1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. Το ντόμινο που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές

Το ντόμινο που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές

Το ντόμινο που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι αυξανόμενες φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες δεν προκαλούν μόνο υλικές ζημιές, αλλά ενέχουν επίσης σοβαρούς κινδύνους για τις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε διακοπές των επιχειρήσεων και πιθανή οικονομική επιβράδυνση, σύμφωνα με την έκθεση SONAR 2024 της Swiss Re.

Η Swiss Re τονίζει ότι οι πυρκαγιές μπορούν να μολύνουν τις πηγές νερού ή να διακόψουν την πρόσβαση σε αυτές. Ομοίως, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα ενεργειακά δίκτυα και στα δίκτυα μεταφορών, σταματώντας τις γραμμές παραγωγής λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο παραγωγής, αλλοιωμένα υλικά και καθυστερήσεις στην παράδοση. Όταν επηρεάζονται κρίσιμες υποδομές και αλυσίδες εφοδιασμού, οι ζημιές μπορεί να είναι εκτεταμένες.

Η έκθεση σημειώνει: «Λόγω του πιο ασταθούς γεωπολιτικού τοπίου, της αυξανόμενης συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων, της οικονομικής αβεβαιότητας και των αυξημένων κινδύνων στον κυβερνοχώρο και την τεχνολογία, οι βασικές διαδρομές εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να γίνουν λιγότερο ασφαλείς».

Η Swiss Re τονίζει: «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και των αρνητικών προοπτικών για αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των εταιρειών. Εάν οι κίνδυνοι συσσωρευτούν ή συμπέσουν με μια ήδη καταπονημένη αλυσίδα εφοδιασμού, οι οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Απότομα μειωμένη η αντασφαλιστική κάλυψη σε Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές P&C

Η κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού επηρεάζουν επίσης τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, που επιδεινώνονται από τη συνεχή υποχρηματοδότηση. Βασικές υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και η ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο υπό ακραία κλιματικά σενάρια, οδηγώντας σε υψηλότερους κινδύνους συχνών πλημμυρών και άλλων διαταραχών.

Οι αποδυναμωμένες υπηρεσίες υγείας αυξάνουν τους κοινωνικούς κινδύνους, καθώς η καθυστερημένη ή ανεπαρκής περίθαλψη συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας. Αυτό επηρεάζει επίσης τις οικονομίες μέσω των αυξημένων απουσιών που σχετίζονται με την υγεία και της υποστελέχωσης. Αυτή η υποχρηματοδότηση και οι επιπτώσεις της αποτελούν προβληματισμό σε όλες τις χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Ο Patrick Raaflaub, Chief Risk Officer του Ομίλου Swiss Re, σχολιάζει: «Ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από διασυνδεδεμένες κρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν νέους κινδύνους. Για τους αντασφαλιστές/ασφαλιστές, είναι βασικό να προβλέπουν τις τάσεις και να κατανοούν πώς τα μείζονα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική αβεβαιότητα ή οι γεωπολιτικές αναταραχές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν όχι μόνο τον κλάδο αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της”.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!