Τόσο αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών και ενοικίων στην ΕΕ και Κύπρο
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Παρά τις υψηλές τιμές που καταγράφονται στις τιμές των ενοικίων στη χώρα μας και εκφράζεται δυσφορία από τους πολίτες, η αύξηση που σημειώθηκε συγκριτικά από το 2010 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη των «27» και την Ευρωζώνη. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η Eurostat για την κάθε χώρα.
Οι τιμές και τα ενοίκια κατοικιών στην ΕΕ ακολούθησαν παρόμοια συμπεριφορά μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2011, αλλά έκτοτε έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Ενώ τα ενοίκια αυξάνονται σταθερά, οι τιμές των κατοικιών ακολούθησαν ένα πιο μεταβλητό μοτίβο, συνδυάζοντας περιόδους πτώσης που ακολουθούνται από ραγδαίες αυξήσεις. Μεταξύ του 2010 και του τρίτου τριμήνου του 2024, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 54,1% και τα ενοίκια κατά 26%.
Όσον αφορά τα εθνικά στοιχεία, κατά τη σύγκριση του τρίτου τριμήνου του 2024 με το 2010, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 20 από τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Την ίδια περίοδο, οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία και την Εσθονία (και οι δύο +230%) και υπερδιπλασιάστηκαν στη Λιθουανία (+181%), τη Λετονία (+154%), την Τσεχία (+135%), την Αυστρία (+ 114%), Πορτογαλία (+113%), Βουλγαρία (+110%) και Λουξεμβούργο (+103%). Στην Κύπρο η αύξηση ήταν 0,6% η χαμηλότερη στην Ευρώπη και μετά ακολουθεί η Ιταλία, η μόνη χώρα όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (-4,4%). Στην Κύπρο η ετήσια αύξηση το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε ετήσια βάση ήταν 2,7%.
Μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 4 εμφάνισαν ετήσια μείωση στις τιμές των κατοικιών το τρίτο τρίμηνο του 2024 και 22 χώρες παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία (-3,5%), τη Φινλανδία (-2,8%) και το Λουξεμβούργο (-1,7%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+16,5%), την Πολωνία (+14,4%), την Ουγγαρία ( +13,4%), την Κροατία (+12,3%) και την Ολλανδία (+10,3%).
Φυσικά δεν είναι μόνο οι τιμές των κατοικιών αλλά και η πορεία των ενοικίων. Σύμφωνα με την Εurostat, τα ενοίκια αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Εσθονία (+216%), στη Λιθουανία (+183%), στην Ιρλανδία (+109%) και στην Ουγγαρία (+108%). Στην Κύπρο η αύξηση των ενοικίων είναι 10% και η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση, προτελευταία είναι η Ιταλία με άνοδο 14,2%, ενώ η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα όπου οι τιμές των ενοικίων μειώθηκαν (-16,1%).
Η Eurostat εξηγεί ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών έχει χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία για τη δημιουργία παράγωγων δεικτών για την ανάλυση της δυναμικής της στεγαστικής αγοράς. Μεταξύ 2010 και 2014, η πτωτική τάση (ή αρνητικοί ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής) αντανακλά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών στη ζώνη του ευρώ είτε μειώθηκαν είτε αυξήθηκαν λιγότερο από τον πληθωρισμό.
Το 2015, οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό και, μεταξύ 2016 και 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,9% σε 5,5% περισσότερο από τον πληθωρισμό. Το 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν λίγο πάνω από τον πληθωρισμό (+0,3%) και το 2023, μειώθηκαν σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της τάξης του 7,1% της ετήσιας αποπληθωρισμένης τιμής της κατοικίας. Μεταξύ 2016 και 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονταν κάθε χρόνο περισσότερο από τον πληθωρισμό σε τουλάχιστον 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Το 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό σε 16 χώρες της ΕΕ. Το 2023, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν λιγότερο από τον πληθωρισμό σε 22 χώρες της ΕΕ και αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό σε 5 χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Λιθουανία και Πορτογαλία).
Λόγοι που επηρεάζουν τον δείκτη
Τα χαρακτηριστικά της κατοικίας που επηρεάζουν περισσότερο την τιμή είναι ο τύπος της κατοικίας (επίπεδη, μονοκατοικία, μονοκατοικία, κ.λπ.), το μέγεθος και η θέση της. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η ετερογένεια της αγοράς κατοικίας, όπου ουσιαστικά κάθε κατοικία που αγοράζεται και πωλείται είναι διαφορετική από τις άλλες από κάποια άποψη. Επίσης, σύμφωνα με την Eurostat, oι τιμές καλύπτουν το κόστος κτήσης ενός ακινήτου από μόνο του και όχι το συνολικό κόστος που είναι απαραίτητο για την απόκτηση, την ιδιοκτησία και τη συντήρηση ενός ακινήτου κατοικίας. άρα άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την απόκτηση του ακινήτου και τις μεγάλες επισκευές αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής του. Όπως εξηγεί η Eurostat, ο ΔΤΚ θα πρέπει να θεωρείται ως ένας ανεξάρτητος δείκτης τιμών που στοχεύει στη μέτρηση της εξέλιξης των τιμών για κατοικίες για όσους συναλλάσσονται στην αγορά.