1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Τόσο υπολογίζονται οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο του...

Τόσο υπολογίζονται οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο του 2024

Τόσο υπολογίζονται οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο του 2024
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι συνολικές οικονομικές απώλειες από γεγονότα φυσικών καταστροφών ανήλθαν σε 117 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, εκ των οποίων τουλάχιστον 58 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το 50% καλύφθηκε από ασφαλιστικές καλύψεις, οδηγώντας σε ένα από τα χαμηλότερα κενά προστασίας Η1 που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό μεσιτικό όμιλο Aon.

Η παγκόσμια ανασκόπηση καταστροφών του πρώτου εξαμήνου του 2024 του ομίλου αποκαλύπτει ότι, στα 117 δισ. δολάρια, οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές κατά την περίοδο αυτή ήταν κατά 15% χαμηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου από το 2000 των 137 δισ. δολαρίων, ελαφρώς υψηλότερες από τη μέση τιμή των 113 δισ. δολαρίων, αλλά σημαντικά χαμηλότερες από το σύνολο των 226 δισ. δολαρίων του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Συνολικά, η Aon κατέγραψε 30 γεγονότα οικονομικών ζημιών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το εξάμηνο, 22 εκ των οποίων συνέβησαν στις ΗΠΑ.

Ο σεισμός του Noto της Ιαπωνίας την 1η Ιανουαρίου ήταν το ακριβότερο γεγονός οικονομικής ζημίας του H1, με περισσότερες από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ζημιές. Το ακριβότερο γεγονός ασφαλισμένων ζημιών ήταν μια περίοδος δραστηριότητας SCS στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, η οποία εκτιμάται σε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πραγματικότητα, με εξαίρεση τις πλημμύρες της Νότιας Γερμανίας, τα πέντε ακριβότερα γεγονότα ασφαλισμένων ζημιών στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν γεγονότα SCS στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές αποζημιώσεις όλων των εποχών

Όσον αφορά τις συνολικές ασφαλισμένες απώλειες, η Aon υπολογίζει το σύνολο σε τουλάχιστον 58 δισ. δολάρια, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του 21ου αιώνα των 39 δισ. δολαρίων, αλλά χαμηλότερο από το σύνολο του Η1 των τριών προηγούμενων ετών, τα οποία όλα είχαν παγκόσμιες ασφαλισμένες απώλειες άνω των 60 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Aon.

“Ωστόσο, οι προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες χαρακτηρίζονται από αυξημένες προσδοκίες για μια δυνητικά δαπανηρή περίοδο τυφώνων, καθώς και από τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα καταιγίδων με συναγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η δεύτερη ονομαστική καταιγίδα της σεζόν, ο τυφώνας Beryl, είχε ήδη ως αποτέλεσμα δυνητικά ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει ο μεσίτης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η έκθεση της Aon διαπιστώνει ότι το κενό προστασίας, το οποίο είναι η διαφορά μεταξύ των οικονομικών και των ασφαλισμένων ζημιών, μπορεί να εκτιμηθεί προκαταρκτικά σε μόλις 50%, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα από τα χαμηλότερα κενά Η1 που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η Aon το αποδίδει αυτό στην υψηλότερη συμβολή των ασφαλισμένων ζημιών των ΗΠΑ από σοβαρές καταιγίδες.

Ο Michal Lörinc, επικεφαλής του τμήματος Catastrophe Insight της Aon, σχολίασε: «Οι ζημιές που έχουν προκύψει από τις καταστροφές είναι πολύ μεγάλες: “Είναι υπέροχο να βλέπουμε μείωση του παγκόσμιου κενού προστασίας, η οποία είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων ασφαλιστικής κάλυψης για τα γεγονότα SCS που παρατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  9% θα αυξηθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ

«Ωστόσο, η αντασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αύξηση των επιπέδων ασφάλισης στις αναδυόμενες αγορές, μέσω της παροχής όχι μόνο κεφαλαίων, αλλά και προηγμένων δεδομένων και αναλύσεων, που βοηθούν στην εξειδίκευση και τον ποσοτικό προσδιορισμό του κινδύνου και τελικά στη διαμόρφωση καλύτερων αποφάσεων».

«Οι ειδικοί μας στο Risk Capital αξιοποιούν τις αναλύσεις για να προσφέρουν κεφάλαια στους πελάτες και να διασφαλίσουν ότι οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών κατανέμονται σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς κινδύνου για την προστασία των κοινοτήτων και των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Andy Marcell, παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος του Risk Capital and Reinsurance Solutions της Aon.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!