1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τροχαία με μικροζημιές: Τι σημαίνει στην πράξη η μετακίνηση των οχημάτων...

Τροχαία με μικροζημιές: Τι σημαίνει στην πράξη η μετακίνηση των οχημάτων πριν την καταγραφή του ατυχήματος;

Τροχαία με μικροζημιές: Τι σημαίνει στην πράξη η μετακίνηση των οχημάτων πριν την καταγραφή του ατυχήματος;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει ο Παναγιώτης Σοφοκλέους

Θα συνεχιστεί τον Ιούνιο η συζήτηση που ξεκίνησε στη βουλή σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σημεία μικροσυγκρούσεων μηχανοκινήτων οχημάτων και την παρακώλυση της κυκλοφορίας που προκαλείται, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι την άφιξη των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιρειών για την καταγραφή των περιστατικών.

Η θέση που εκφράστηκε από βουλευτές ήταν η μετακίνηση των οχημάτων, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία και η φωτογράφιση της σκηνής του ατυχήματος από τους εμπλεκόμενους οδηγούς.

Είναι αλήθεια τόσο απλό; Πράγματι, μια τέτοια ρύθμιση θα έλυνε το πρόβλημα ή μήπως θα το μετατόπιζε δημιουργώντας πολύ πιο σημαντικά προβλήματα από την παρακώλυση της κυκλοφορίας για μερικά λεπτά;

Για να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα ας πάμε να δούμε καταρχάς πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες καταλήγουν στην απόφαση για να αποζημιώσουν μετά από ένα ατύχημα, με τον κρίσιμο παράγοντα εδώ να είναι το ποιος ευθύνεται για την πρόκλησή του.

Μετά από ένα ατύχημα, όσο μικρό και αν είναι, οι ασφαλιστικές εταιρείες των εμπλεκομένων στο ατύχημα οδηγών καλούνται να αποφασίσουν, μετά από μία μεταξύ τους διαπραγμάτευση, για το πόσο ευθύνεται ο κάθε εμπλεκόμενος για το συγκεκριμένο ατύχημα. Η τελική απόφαση ή συμφωνία των ασφαλιστικών εταιρειών βασίζεται κυρίως στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ενώ λαμβάνονται υπόψιν και προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για ατυχήματα που συνέβησαν κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι εταιρείες, πέραν των δηλώσεων από τους οδηγούς και τις πιθανές μαρτυρίες, θα εξετάσουν την τελική θέση των οχημάτων, το σημείο σύγκρουσης των οχημάτων, τις ζημιές τους αλλά και πιθανά σημάδια από φρεναρίσματα στο δρόμο, τα οποία αντιπαραβάλλονται με την θέση των οχημάτων.

Σκοπός κάθε ασφαλιστικής εταιρείας που θέλει να εξυπηρετεί τους πελάτες της με ποιότητα και ακεραιότητα, είναι η δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση των θυμάτων του ατυχήματος και αυτό ενδυναμώνεται από την ακριβή και λεπτομερέστατη καταγραφή του.

Τα άτομα που φθάνουν στη σκηνή εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών είναι επαγγελματίες με την κατάλληλη κατάρτιση στη λεπτομερή καταγραφή ενός ατυχήματος. Σαφέστατα, είναι μία δουλειά που δεν μπορεί να γίνει από τον κάθε οδηγό του οχήματος, αφού αυτό θα στερούσε από τις εταιρείες πολύτιμες πληροφορίες για το ατύχημα.

Για να δώσουμε και ένα παράδειγμα που θα τονίσει αυτό το επιχείρημα, είναι σαν να ζητάμε από κάποιο ασθενή που χρειάζεται μια μικροεπέμβαση να την κάνει μόνος του στο σπίτι για να μειώσουμε τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.

Η ανυπαρξία των κατάλληλων δεδομένων από τη σκηνή του ατυχήματος θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων, με τον καταναλωτή – ασφαλισμένο να είναι αυτός που θα ταλαιπωρείται αλλά και με τις ασφαλιστικές εταιρείες να κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους.

Άλλος ένας σημαντικότατος παράγοντας που όσοι είναι στον κλάδο γνωρίζουν, είναι η ασφαλιστική απάτη. Μία τέτοια θεσμοθέτηση θα άνοιγε διάπλατα τις πόρτες στους διάφορους καλοθελητές, που δυστυχώς υπάρχουν, να την εκμεταλλευτούν και να οργανώσουν εικονικά ατυχήματα τα οποία, στο τέλος της ημέρας, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να πληρώσουν.

Το τελικό αποτέλεσμα; Φυσικά η αύξηση των αποζημιώσεων και άρα των εξόδων των ασφαλιστικών εταιρειών που, φυσιολογικά, θα οδηγήσουν και σε αυξήσεις των ασφαλίστρων. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος λόγω του πληθωρισμού και τίθενται αντιμέτωπες καθημερινά με το δίλημμα της αύξησης των ασφαλίστρων ή της απορρόφησης αυτών των αυξήσεων. Μία νέα πηγή πιθανών αυξήσεων του κόστους θα ήταν επιζήμια τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές.

Το τι θα συμβεί, επί της ουσίας, θα είναι, για να γλυτώσουμε λίγη ταλαιπωρία σε κάποιες περιπτώσεις, να θυσιάσουμε την ποιότητα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, το κόστος της ασφάλισης αλλά και να διευκολύνουμε το έργο όσων θέλουν να παρανομήσουν και να εξαπατήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ελπίζουμε ότι η βουλή θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες που, όπως γνωρίζουμε, εξέφρασε και ο σύνδεσμος των ασφαλιστικών εταιρειών  στη συγκεκριμένη συνεδρία και αν παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις στο μέλλον, αυτές να μην βάζουν σε κίνδυνο τόσο τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Panayiotis Sofocleous

Ο Παναγιώτης Σοφοκλέους σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ενώ το 2021 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με τίτλο Msc in Business Management στο Cyprus International Institute of Management (CIIM). Κατέχει ακόμη τον τίτλο Diploma in Insurance Practice από το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ασφαλιστική βιομηχανία από το 2008 όπου υπήρξε στέλεχος της πρώτης direct εταιρείας Gan Direct μέχρι τον Μάιο του 2021 έχοντας περάσει από διάφορες διοικητικές θέσεις. Πρόσφατα κατείχε την θέση του Τεχνικού Διευθυντή έχοντας κάτω από την ευθύνη του το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψηφιακή ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2021 δημιούργησε την ιστοσελίδα Cyprus Insurance News όπου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μέσο ωφέλιμο τόσο για τους επαγγελματίες της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας αλλά και τον καταναλωτή συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της Ασφαλιστικής Κουλτούρας στην Κυπριακή κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.