Βουλή: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για εναρμόνιση του Ασφαλιστικού Κλάδου με τον «DORA»
Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Σε συνεργασία με τη Συντακτική Ομάδα του Nomoplatform
Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, κατατέθηκε ένα εναρμονιστικό Νομοσχέδιο που αφορά την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα για τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Το Νομοσχέδιο, με τίτλο «Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2024», κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2556. Η Οδηγία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ψηφιακών κινδύνων που αντιμετωπίζουν όλες οι χρηματοοικονομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από την αυξημένη χρήση υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην παροχή και κατανάλωση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, η Οδηγία στοχεύει να ενισχύσει τις δυνατότητες του ψηφιακού χρηματοοικονομικού τομέα. Συγκεκριμένα, επιδιώκει να προωθήσει την καινοτομία και τον ανταγωνισμό, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.
Οι χρηματοοικονομικές οντότητες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Είναι, συνεπώς, εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ανθεκτικότητα των ψηφιακών δραστηριοτήτων τους έναντι των κινδύνων ΤΠΕ.
Η ανάγκη αυτή έχει καταστεί ακόμη πιο επιτακτική λόγω της ανάπτυξης πρωτοποριακών τεχνολογιών στην αγορά, ιδίως τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μεταβίβαση και την ηλεκτρονική αποθήκευση ψηφιακών αναπαραστάσεων αξίας ή δικαιωμάτων, με τη χρήση τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού ή παρόμοιας τεχνολογίας (κρυπτοστοιχεία), και λόγω της ανάπτυξης υπηρεσιών που σχετίζονται με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.
Η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία διασφαλίζει την συνέπεια με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/2554 («DORA»). H υπό αναφορά Οδηγία (ΕΕ) 2022/2556 θεσπίζει ένα σύνολο τροποποιήσεων που είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί νομική σαφήνεια και συνοχή σε σχέση με την εφαρμογή, από τις χρηματοοικονομικές οντότητες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας και εποπτεύονται σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2554 («DORA») αποσκοπεί στη θωράκιση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Financial Services) και ως εκ τούτου το πεδίο εφαρμογής του εκτείνεται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα, τα ιδρύματα Πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού Χρήματος, μέχρι τις οντότητες που συνδέονται με τη λειτουργία Χρηματιστηρίων/ Αγορών Κεφαλαίων, όπως τόπους διαπραγμάτευσης, Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, Κεντρικοί Αντισυμβαλλόμενοι, επιχειρήσεις επενδύσεων, παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων και εταιρείες διαχείρισης, όπως επίσης τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Σχετικά με το παραπάνω Νομοσχέδιο, έχει γίνει προηγούμενη διαβούλευση με το Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου («ΣΑΕΚ») αλλά και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. O ΣΑΕΚ συμφώνησε με το Νομοσχέδιο, αλλά εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, κυρίως σε σχέση με την διατύπωση του.
Η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2556 και ο Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2554 («DORA») θα τεθούν σε εφαρμογή στις 17/01/2025.