1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Ξένες επενδύσεις «απειλούν» τομέα υγείας

Ξένες επενδύσεις «απειλούν» τομέα υγείας

Ξένες επενδύσεις «απειλούν» τομέα υγείας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το ενδεχόμενο απειλής στον τομέα της υγείας στην Κύπρο από την εξαγορά νοσηλευτηρίων από ξένους επενδυτές, εξετάστηκε την περασμένη βδομάδα για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, επισημάνθηκε κυρίως το ενδεχόμενο χάραξης πολιτικής στον τομέα της υγείας από τους ξένους επενδυτές, ο αντίκτυπος που θα μπορούσαν να έχουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), καθώς και η βιωσιμότητα των μικρότερων νοσηλευτηρίων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος εισηγήθηκε την εξέταση του θέματος, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να ξέρουμε σε ποιο βαθμό έχουν γίνει αυτές οι εξαγορές, ποιοι είναι οι όροι των εξαγορών, εάν υπάρχει πρόθεση να γίνουν επενδύσεις και εάν υπάρχουν κίνδυνοι υποβάθμισης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα προσφέρεται». 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι αυτό ίσως να δώσει ένα κίνητρο στους γιατρούς, ώστε να προσπαθήσουν να ενταχθούν σε μεγάλα νοσηλευτήρια, τα οποία ενδέχεται να προσφέρουν μεγαλύτερο μισθό.

Παρόλα αυτά, το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ανέφερε ότι στην αντίληψη της Εφόρου ήρθε το ότι σε ένα νοσηλευτήριο ήρθαν επενδυτές αλλά επίσημα δεν δηλώθηκε επίσημα από το ιδιωτικό νοσηλευτήριο ότι αγοράστηκε και ότι άλλαξε ιδιοκτήτη.

Εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, έγινε αναφορά στην περίπτωση που υπάρξει μία μονοπωλιακή τάση, «ότι πρέπει να σκεφτούμε πως όντως είναι μία μονοπωλιακή δύναμη και σε άλλα επίπεδα, κάτι που ήδη έχουμε ξεκινήσει και το βλέπουμε ακόμα κα τώρα που είναι μεμονωμένα». «Θα μπορούμε να κάνουμε screening των περιστατικών που δέχονται μέσα τα νοσηλευτήρια. Δηλαδή, εάν δέχονται μόνο περιστατικά που θα θέλουν λίγο χρόνο νοσηλείας κλπ. και αυτό πρέπει να ελέγχεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Βουλή εξετάζει νέα όρια κάλυψης για τα Ασφαλιστήρια Ευθύνης Εργοδοτών

Προστέθηκε και το θέμα της βιωσιμότητας των μικρών νοσηλευτηρίων, «για το οποίο ερχόμαστε να σκεφτούμε για το επόμενο ενδεχόμενο, ότι εάν εξαθλιωθούν τελείως οι μικρές μονάδες, μπορεί να είναι και στόχος να εξαγοραστούν και αυτά σε τιμές ευκαιρίας. Ακόμη, λόγω της μεγάλης δυνατότητας διαπραγμάτευσης μπορούν να φτάσουν στο σημείο να χαράσσουν πολιτική στον τομέα της υγείας».

Από την πλευρά της η ΠΑΣΥΝΟ ανέφερε ότι «ήδη υπάρχουν τα φαινόμενα κλινικών που διαλέγουν κερδοφόρα περιστατικά». Αναφέρθηκε ότι όσον αφορά τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτές οι εξαγορές στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, «είτε καλός είτε κακός, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο αρνητικό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αποτρέψουμε ή να προλάβουμε τα υπόλοιπα».

Ανησυχία για μονοπωλιακή υγεία

Η ΠΑΣΥΚΙ δήλωσε  σύμφωνη στον περιορισμό οποιασδήποτε μονοπωλιακής εξέλιξης, καθώς επίσης ότι «θεωρούμε πως η μονοπωλιακή υγεία δεν ωφελεί την ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο ασθενής. Θεωρούμε επίσης ότι η ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα βοηθήσει πάρα πολύ στην πρόληψη οποιοδήποτε μονοπωλιακών πρακτικών.

Πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε και να μελετήσουμε πόσες υπηρεσίες χρειάζεται η χώρα».

Επίσης, η ΠΑΣΙΝ συμφώνησε ότι δημιουργείται μονοπώλιο. Εκπρόσωπός της σημείωσε ότι, «με ένα μονοπώλιο θα δημιουργηθούν προβλήματα, τόσο στον ΟΑΥ, όσο και στα μικρότερα νοσηλευτήρια και η επιβίωση τους θα κινδυνεύει. Θεωρούμε πως είναι ευθύνη του κράτους και κατ’ επέκταση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να φροντίσουν ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού και εκβιασμού τόσο προς τον ΟΑΥ αλλά και τους συνεργάτες γιατρούς οι οποίοι θα υπαλληλοποιηθούν. Επίσης, είναι δυνατόν να κινδυνεύσει και ο εσωτερικός προϋπολογισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα Νομοσχέδια και οι συζητήσεις στη βουλή που αφορούν τον Ασφαλιστικό Κλάδο

Έλεγχος από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού

Εκ μέρους της ΕΠΑ, αναφέρθηκε ότι υπήρχε κινητοποίηση για εξαγορά του ιδιωτικού Απολλώνειου Νοσοκομείου από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο του εξωτερικού το οποίο έχει δημοσιευθεί και  το οποίο δραστηριοποιείται και αλλού στην Κύπρο.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζεται και άλλη εξαγορά δεύτερου νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ από το ίδιο επενδυτικό ταμείο. Μας προβληματίζει επίσης η διαπραγματευτική δύναμη που θα αποκτήσει εναντίον του ΟΑΥ», σημειώθηκε.

«Η επιτροπή έχει την ευχέρεια, είτε να βάλει δεσμεύσεις στις διάφορες εταιρείες ή και να τις απορρίψει, εάν οι συνέπειες στην αγορά θεωρούνται αρνητικές και δεν υπάρχουν κάποιοι όροι και δεσμεύσεις οι οποίες να αίρουν τις αμφιβολίες της Επιτροπής».

Όπως σημειώθηκε, «από τη ημέρα που κοινοποιείται μία πράξη και συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία, βάση νόμου η ΕΠΑ πρέπει να βγάλει απόφαση μέσα σε ένα μήνα. Ακόμα δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται για τη δεύτερη εξαγορά». Επίσης, για να κοινοποιηθεί μία πράξη πρέπει τα μέλη να φτάσουν σε συμφωνία ή να υπάρχει πρόθεση.

Ωφέλιμος ο ανταγωνισμός

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, μιλώντας στη StockWatch δήλωσε ότι «καλωσορίζουμε αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας, θέλουν ασθενείς από άλλες χώρες και η Κύπρος να είναι ένα περιφερειακό κέντρο υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα Νομοσχέδια και οι συζητήσεις στη βουλή που αφορούν τον Ασφαλιστικό Κλάδο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο, ανέφερε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει η ΕΠΑ, καθώς επίσης ότι ούτε κάποιος αντίκτυπος στον ΟΑΥ θα υπάρξει εφόσον ο ΟΑΥ έχει ένα συγκεκριμένο κονδύλι – προϋπολογισμό.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης ανέφερε στην Επιτροπή ότι «θέλουμε ένα διατηρηθεί ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Πέραν αυτού υπάρχουν και οι θεσμοί και οι νόμοι του κράτους που πρέπει να εφαρμοστούν».

«Αυτό που προβλέπεται είναι να διατηρηθεί η βιωσιμότητα όλων των νοσηλευτηρίων με την έναρξη του γενικού συστήματος υγείας. Ήδη προβλέπεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο ότι το 2023 θα ξεκινήσει μία διαφοροποίηση όπου θα μπουν στη φόρμουλα αποζημίωσης ποιοτικά κριτήρια για να γίνει ορθότερη κατανομή», συμπλήρωσε.

Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι το μοντέλο της διαχείρισης των μεγάλων νοσηλευτηρίων έχει αλλάξει προς το καλύτερο επίπεδο».

«Το ΓεΣΥ βλέπει και τον ιδιωτικό τομέα και έτσι πρέπει να το βλέπει», σημείωσε, καθώς επίσης ότι «υπάρχει κίνδυνος μελλοντικά για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει μία κακή διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να τα φορτώσουν στο ΓΕΣΥ». Επομένως, «δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, αλλά πρέπει να το παρακολουθούμε», είπε.

Πηγή: stockwatch

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.